Gua, Tok Ayah dan Buku



#nowplayying make it gold by Ohbijou

Lately hidup gua bosan. Gua ingat korea, novel, psp, game online, hangout dan komik ialah kemahuan gua yang sebenar-benarnya. Rupanya ia ZERO. Langsung tak bawak happiness dalam hidup gua. Dua minggu yang lalu gua spent masa gua dekat rumah baru gua. Dengan kuat dan tabahnya hati gua, gua tonton korea. Gua fikir itu ialah kebahagian yang gua cari, yang telah lama gua idamkan selepas tamat SPM. Segalanya ialah palsu. Fantasi yang gua reka sendiri di dalam minda khayalan gua.

*mengeluh

Dua minggu gua sia-siakan masa gua begitu sahaja. Tapi bukan semua masa gua, gua sia-siakan. Dua minggu itu juga gua busy menolong persiapan perkahwinan Tok Ayah gua. He is the best grandpa that I ever had. Tok Ayah gua dah jumpa HAPPINESS dia. Tapi gua bila ? Bila? Bila?

*diam

Sepanjang dua mingggu itu gua berfikir apa yang gua inginkan sebenarnya. Merenung sejenak perihal masa lalu. Segalanya sepi. Fikiran gua kabur. Apa yang perlu dilakukan ? Selama ini buku menjadi peneman setia gua. Tika gelaran Pelajar Sekolah masih dipegang, gua selalu mengeluh. "Lambatnya nak habis sekolah.." Tapi sekarang?? Gua rindu buku-buku pelajaran gua. Buku teks yang entah ke mana hilangnya. Dengan penuh contengan seni air tangan gua sendiri. Semua suck sekarang. Gua nak belajar lagi. Gua bosan duduk diam sambil goyang kaki dan mulut kunci. Itu bukan gua. Gua perempuan HYPER!!

*sunyi

Gua rindu kawan-kawan gua. Yang selalu gua kenakan mereka, yang gua duk buli sambil jeling-jeling manja.
Especially si Power Ranges, Si lubang hidung kecik, Si ayu, Si polan bin polan, dan ramai lagi lah.. Gua rindu dorm gua. Dulu bukan main. Guling-guling atas katil kes nak balik rumah. Sekarang guling-guling depan laptop sambil taip gua RINDU buku, kawan, cikgu, (katil, loker baju, loker buku, bilik mandi num 1, dorm and junior-junior) nak cerita betapa gua rindukan dorm Ummu Habibah, dan aku rindu sebenar-benarnya subjek Add Math, Kimia, Biologi dan Fizik (pelajaran yang tak membosankan even kadang kadang tidur). Sebagai anak tunggal memang terasa kehilangan. Rutin norma yang sering gua jalani dahulu kini sudah berubah. Perjalanan sebenar baru sahaja bermula.

Gua tak nak baring sambil termenum di siling kapur. Itu kerja bodoh. Baik gua belajar something new even I'm not school kid anymore. K, bai. Gua nak belajar.

So-so Meee.

Hello little fella.

*silent*

*cough*

Ape yang gua merapu ni.

*ehem*

Eh keyboard ne aku sepakk kanggg..

Keyboard: a12#^^^&Gh78ghh

*panggggg!!!*

Normal-

Assalamualaikum.

Ecehh,

secara rasminya SPM dah habis dan saya bukan lagi pelajar sekolahhh..

Kbai..


Unofficially stop for awhile

                                                   -photo by myself :)   

Assalamaualaikum and hello,

This is my last post before Sijil Pelajaran Malaysia. I'm sorry for rarely post any entry for a few month ago. Idk why I felt so lazy to update this blog. Maybe it because SPM. This evening I'll go to hostel. Before to late Selamat Hari Raya Aidiladha and maaf zahir dan batin. Fyi there were a lot of things happened a few month ago. So far, everythings is alright. I just need to keep my head up to bear this examination. Wish me luck peeps. Well thats all for today, bye-

Unspoken Morning


Dan sebenarnya, aku masih mengharapkan kamu.

Raya 2011

"Walau seburuk mana sekali pun ibu bapa kita, jangan sesekali hina mereka."
Itu yang bonda bilang pada petang raya itu.

Gua akan cuba ingat dan pegang ayat ni.

Ya-Allah jangan jadikan kami anak derhaka.
Amin.

Selamat Hari Raya.

Kalau panjang umur kita jumpa lagi tahun depan.

unspoken evening


Petang.

Gua kaku. Bila dapat tahu hal yang sebenar. Sepatutnya gua dah dapat agak benda ni akan berlaku. So now it already happen to me. Penipu. Nyah lu. Tak. Gua yang patut nyah dari hidup lu. Takpe. This is my own mistake for believing you. Its okey. I'm fine. Thanks for everything liar.

Wish 2



Titisan keringat dingin di dahi. Fuuhhh..

Gua tak tau. Gua rasa tak cukup. Memang tak cukup. Gua desperate. Minggu exam dah nak mula. Gua, buku dan dating bersama teks book baru sahaja selesai separuh. Gua nervous, tapi gua tak nak kalut. Chill and relax. Jangan terlalu kalut. Bahaya!

Target gua kali ini tak banyak. Cuma nak dapatkan sekurang-kurangnya A- bagi English. Dan bagi result midyear exam gua, gua dapat ONLY C+ in English. Sucked. Tapi alhamdulilah subject lain dah dapat A dan B. Bagi result baru ini gua dapat ; 1A+, 4A-,2B+, 1B dan 1C+. Well gua rasa lu dah tau apa yang C+ tuuu.

Hari gua berlalu dengan pantas. Sejarah masih belum habis study. Otak dah bengkak sebab hari ni 5 Bab Sejarah Form 4 gua habiskan. Esok pula ada 5 bab lagi. Add Math dan karangan Bahasa masih tak sentuh. OMMGG! Banyak lagi kerja tak siap.

Bagi Kem SPM Peringkat Negeri, pelajar dipilih mengikut result midyear. Maybe sebab tak sempat nak ambil result Trial nanti kot ? I hope I am the chosen one.

Target trial kali ni tak tinggi sangat. Cuma nak maintain A+ dan tambah sikit lagi. InsyaAllah, gua boleh. Amin.. Pray for me people. Thanks.

unspoken night



KADANG-KADANG GUA TAK FAHAM LELAKI.

Gua , kek dan lagu

Hari ini umur gua genap tujuh belas tahun. Ini tarikh keramat. Hari ini sepatutnya bonda yang perlu diraikan. Bukan gua. Kerna bonda gua ada di muka bumi ini. Kerna kesakitan bonda gua dilahirkan ke dunia ini.

Btw, selamat kepada bonda. Bukan untuk diri gua.

*mengeluh

Gua teringatkan sesuatu. Sesuatu yang berlaku dua tahun yang lepas. Trimas kepada ex-bf gua sampai sekarang gua ingat kenangan manis tu. Tapi gua rasa selama ini semua memori kita sudah hilang tapi gua tak tau bila kawan gua tanya pasal birthday, lu yang mula-mula muncul diingatan gua. 

*senyap

Gua akan ingat akan apa yang berlaku dulu. Gua harap tahun ini lu pun akan buat begitu juga, tapi gua tahu itu mustahil. Gua tak kesah. Kenangan lalu, masih buat hati gua berbunga walaupun gua sudah tidak ada apa-apa dengan lu. Its okey, I'm fine. 

Have a nice day !

Gua, kasut dan tumit


Hari ni nasib gua tak berapa baik. Tumit kasut gua patah. Jalan terjengket-jengket sambil cover kasut gua yang patah. Control cool lah konon. Tapi agak kantoi. Bapak gua gelak sakan dekat gua. Tak jadi nak pergi MM. Malu lah der, kasut patah masuk mall, jalan terjengket-jengket.

Itu sahaja untuk hari ini. K, bai.

Omgucci

three month left.

Jodoh lah Jodoh.

Gua tak tau apa kes. Hari ni gua memang happening gila dengan bonda gua. Bercakap pasal lelaki yang kami jumpa masa kenduri kawin sepupu bapak gua. Btw, gua tak kenal pun siapa lelaki tu. Bonda yang sibuk cerita yang dia dapat masuk UPSI. Gua pula senyap sahaja masa itu, perut tengah meradanglah katakan.

Hari ni, sekali lagi bonda keluarkan cerita pasal lelaki tu. Gaya percakapan bonda memang lain. Haish, takkan bonda dah berkenan kot ? Gua gelak besar bila bonda tanya, ada tak lelaki tu bercakap dengan gua masa hari tu ? Lah, rupanya memang sah, bonda berkenan. Bonda kata, "Rupa ada, hensem, tinggi, sesuai lah dengan kakak." Semakin kuat gua ketawa.

Perspeksi bonda memang lain kali ni. Huh, gua sendiri tak faham. Bila gua tanya, bonda, dia nak jadikan lelaki tu calon menantu dia ke ? Bonda senyum meleret.

Ok, dah. Gua tak nak bayangkan perkara yang lebih jauh. Mengerikan siot. -,-

Btw, hubungan bonda dengan gua makin erat sepanjang cuti sekolah ni. I love you mom. <3

Things that I never wish it happen in my life

I am so sad today. My face become swollen. 
Tears are rolling down from my eyes. 
And I was on my bed and cried badly. 

My heart is aching so bad.
 I still felt the pain. 

Dear God, help me. Forgive my sins 
and please saved the poor little kitten.

It all my fault. 

If I do not go there, this would never be happen.

When I told what just happened today to my mom, she said ; 
It not your fault. The incident that happen today have wisdom and reason behind the story.

I wish the incident today would never happen in my life. 

This is the nightmare that I wish  would never be happen on me.
But it already become reality that hurting.
I never imagine that something like this would be happened on me.

As my wish

Tiada yang lebih baik dari rumah sendiri. Berehat di sisi keluarga tersayang gua. Kucing gua. Dan habiskan sepanjang musim cuti sekolah gua dengan korea , novel , buku rujukan dan homework. 

Okeh, itu sahaja untuk hari ni. Gua penat, nak release tension main Cityville dan yang paling best midyear examination dah habis. Btw, markah paper English gua sucks !

K, bye

Hoyeh

Midyear exam is going to be end. I has 4 paper to finish on this week including Sivik.  About this mid year exam, for now allhamdulilah, I still could answer the question and chemistry paper 2 section C which is essay part, I answer them like  Woah-Iam-so-lame-and-I-dont-remember-anything-that-I-read. T-T

Forget about that, I wish my result is better than TOV. My target is not too high. I hope I could get better than the past and improve my skill to answer the paper. Wish me luck.

Well, the school holiday is waiting for me, but I guess I can't enjoy my holiday much, because a lot of thing need to finish up. I am SPM candidates and I glad that I realized it from the began.

Thats all for today.

15 Mei


Bapak selamat hari lahir. Moga panjang umor dan tumbuh gigi yang baru. ;p

I love you dad.

Kalau kakak tak balik hostel mesti dah dapat buat kek untuk bapak. 

Sorry I don't have anything to give you.
But.. I'm promise I'll bring somethings special to you.
May Allah bless you.

Jodoh


Gua pernah tanya ustazah gua pasal jodoh. Ustazah gua cakap semua orang ada jodoh masing-masing yang telah ditetapkan. Itu memang pasti.

*diam*

Tadi nenek gua datang. Kebetulan gua baru sahaja bangun tidur. Tiba-tiba nenek gua tanya.

"Bila nak kawin ? Dah ada calon ke belum ? Mak dah tak sabar tu nak timang cucu.."

Woah, memang kaw-kaw soklan nenek gua. Dalam keadaan separa sedar, telinga gua masih dapat tertangkap butir bicara nenek gua.

"Tak kawin la nenek. Nak study dulu."

Gua masih lagi lentok di atas kerusi sambil gosok mata gua yang tak pedih tu. Keadaan gua masih separa sedar.

"Nenek nanti kalau Junks nak kawin, nenek tolong cari Tok Imam yang baru balik Mesir erk ?"

Gua senyum sendiri.

"Ok, calon dah ada kalau yang macam tuu. Tok imam dekat masjdi ******* ada."

Terus gua tersentap dari kerusi. Gua betulkan keadaan gua, gua senyum control cool.

"Eh nenek nak belajar dulu lah. Baru setahun jagung ne takkan nak kawin dah kot?"

Gua cuba berdalih dengan nenek gua.

"Alah, badan dah macam mak orang. Takpe lah. Tok imam tu pak arab "

"Pandai cakap melayu tak tu nenek ? Kang tak pasal-pasal nanti." Gua cuba berdalih lagi.

"Pandaii punya. Suara dia sedap. Sejuk je hati dengar dia mengaji."

Gua terdiam....

"Nenek gua ne serius  ke ?" monolog hati gua sendiri.

Terus gua bangun dari kerusi, capai tuala dan mandi. Nenek dan bonda tersenyum sahaja tengok gelagat gua. 



p/s: Selamat Hari Ibu <3 xoxo

Wish


Bannngggg !

Minggu peperiksaan.

Mati.

Mati.

Mati.

Gua nak study duluu.
Gua nak concentrate dengan buku-buku.
Gua nak dating dengan buku berdua-duaan jer.
Jangan kacau gua.

Gua dah tak nak result gua teruk
Gua nak result gua aweeesoomeeee.
Gua nak try sekali nikmati kemanisan kejayaan.
Gua nak hapuskan C dan D dalam exam kali ni.
Itu target gua sekarang.

A- , A, A+ dll
itu semua kemudian cerita.
Gua nak semuanya LULUS dengan pangkat A / B sahaja.

Gua nak 9A+ masa SPM
Gua tak nak lagi untuk sekarang
Gua nak masa SPM.
Moga gua berjaya.

Amin.


p/s: Sedang berlari menaiki tangga menuju kejayaan. Busy. Bye

Hanyut

Gua perlukan kejayaan. Dan kejayaan gua tidak datang bergolek macam buah cempedak yang jatuh. Nak makan buah cempedak sekali pun kene ada usaha. Gua dahagakan kejayaan. Sebab itu sahaja yang gua ada di dunia ini setelah Allah dan keluarga tercinta.

*mengeluh*

Gua hanyut. Hanyut dibawa arus sungai yang deras. Seluruh anggota badan gua kejang. Itulah gambaran yang gua boleh bagikan. Gua hanyut dalam imaginasi sendiri. Tolong gua.

*diam*

Monolog sendiri;

Tolong hulurkan tangan-Mu,
Aku lemah selemah hamba-Mu.
Sehina hina makhluk-Mu
Meminta pertolongan-Mu
Sedarkanlah aku dari perkara yang sia-sia ini.
Ya rabbi, bantu hamba mu ini untuk dekatkan diri dengan-Mu. Amin

Waklu,


Dengan suhu 16 darjah Celsius gua menaip ditemani Sally-melly. Kertas dan buku-buku latihan berteraburan di lantai. Apa ? Angin malas gua sudah datang. Jangan banyak soal.

*diam*

Gua tak tau mengapa sejak akhir-akhir ni gua jadi malas. SANGAT PEMALAS. Seorang pemalas yang luar biasa. Kerja yang diberi selalu sahaja tidak siap atau buat time last minit. 

*mengeluh*

Kalau boleh gua nak undur kembali waktu. Gua nak beli time machine satu dengan RM20. Gua nak reverse semua perkara yang sia-sia yang telah gua buat sejak awal tahun 2010. Tapi itu semua tak mungkin kan ? Ingat kereta ke nak main reverse dengan undo semula masa ? =='

*mengeluh*

Kedengaran macam menyesalkan ? Menyesal. Mungkin ada sedikit terbit perasaan itu dalam hati gua.Sudah tiada erti jikalau menyesal sekali pun. Tapi gua masih boleh ubah masa depan gua walaupun masa lalu gua pahit macam kopi. Itulah dinamakan hidup.

Life must go one. Lets get it start again. Its still not too late for someone like me. I'm just need many cup of coffee and caffeine so I could breath out from this uncomfortable condition. Poison could be medicine when we know how to deal with em. Am I rite ? So breath in and breath out nicely. World is not too mean to endure the atmosphere. 

Hati, Jiwa, Amarah dan monolog


Gua harap, gua seekor burung.
Ditetaskan dari telur.
Yang makan cacing dan serangga,
Yang berkicauan dengan gembira.
Dan akhirnya,
Mati akibat ditembak / ditangkap / dilanggar.

Mengapa gua ingin menjadi burung ?

Kerna jangka hayat gua tidak panjang.
Ancaman bahaya di mana-mana sahaja. 
Senang untuk meninggalkan dunia yang fana ini.

Tidak seperti manusia,
memikul beban, amanat dan tanggungjawab.
Sehingga kadang kala membuat seseorang itu tertekan.
Dan mati kandang kala ada yang menyeksakan.

Monolog sendiri;

Hati,
tabahlah.
Jangan putus asa.
Biar kering air mata.
Jangan putus asa lagi.

Ini dugaan-Nya.
Cuba lawan amarah dan sifat mu yang jelik.
Cuba ubah perangai dan sikap kasar mu.
Jangan biarkan ia menguasai jiwa dan akal mu.
Kerna itu agama mesti tetap didada.
Itulah satu-satunya panduan yang ada.

Mimpi

Di taman yang indah, lu datang pada gua lalu perlahan-lahan lu mengucup dahi gua.

Astarfirullahhalazim..

Gua terkejut dari tidur yang lena. Gua pandang kiri dan kanan, keadaan masih gelap gelita. Gua raba di hujung kepala gua sambil mata terpejam mencari-cari jam. Jarum pendek pada angka 3.

Gua keluar bilik gua capai mug lalu, menuang air kosong ke dalamnya. Dengan hausnya, gua minum dengan nikmat.

Tidak sampai 5 minit gua berada di situ, bulu roma gua terasa tegak, gua tengok toleh kiri tiba-tiba gua nampak lu yang disaluti darah dan amat mengerikan. Mug di tangan gua jatuh. Kaca seramik habis berteraburan di lantai.

*kringggg*

Jam loceng gua berbunyi. Mimpi di dalam mimpi rupanya.


Mainan syaitan durjana lagi.

*diam*

Gua pun sekian hal terlalu meningatkan dia sampai terbawa-bawa ke dalam mimpi.

Tepuk dada, tanya selera.


Huh, minggu yang memang busy. Sambil gua berguling-guling atas katil dengan teman-teman gua, tiba-tiba gua teringatkan pasal lu. Yelah, gua memang nak tau sangat berapa result SPM lu baru ni.

Gua ingat lu dah lupa gua, tak sangka pulak lu buat lawak bodoh dengan gua hari ni. Tapi gua tak ambil kira sangat pasal jokes tu. Tapi gua memang tak sangka la lu masih ingat gua selepas apa yang berlaku sebelum ni.

*mengeluh*

Apa boleh buat bende yang dah berlalu buat apa nak dikenang ? Simpan dalam alamari sudah lah kan ? Er, teringat pasal result lu, walaupun lu tak bagi tau gua lu dapat berapa, gua tak kisah, sebab tu hak lu. So faham-faham kan saja lah kan ?

*diam*

Bila cerita pasal bola, lu macam ada problem. Gua tau la gua ne kounsler yang tak bertauliah tapi setakat sikit-sikit nak nasihat tu boleh lah. Btw, memang luar expectation gua bila lu keluar dari team Tteam. Terkejut jugak gua, sebab tiba-tiba lu keluar. Sebelum ni memang gua dah tau lu main untuk Tteam. Tapi takkan la problem tu buat lu berhenti main bola ? Tak pe kalau lu tak nak bagi tau reasonnya, nanti gua cari sendiri lagi senang.

End of the story, good luck untuk lu, jangan putus asa, jangan sedih-sedih pasal result dan penting sekali jangan sesekali menyesal dengan pilihan yang lu buat duluu. Gua tahu lu happy main bola, but study come first.    This is not the end of your future dude. So do not ever and never give up.

Busy.


Its April and I'm missing the April Fool. This year its like a miracle when I don't make a dirty little trick to my classmate. As you know, every year I make a stupid jokes or trick to my classmate and make them felt "Huuh ?" Actually I'm not going to talk bout April Fool for this entry. 

Straight to the point.

I am a busy person. I'm just realized that I am a student. Every second is like a dollar to me. So I make it short. I'll rarely online after this. I hope you understand. My holiday is only on Friday and the other day, which mean Saturday to Thursday is my study day. Its give me such a hard time to through out. But I should struggle very hard this year. This is my last chance to prove that I'm not a troublemaker that such a loser person.

I'm tired and in pain.

Dear Allah, help your slave. Give me a chance to prove to my parents and I don't want to see them upset. Please give me a lot of strenght to through out this difficult situation. Amin

Yeah,

No more exhausted ! Hooreyyy !

Can focus more into books and revision :)

Alhamdulilah.

By the way,
Congrats to everyone.
And sorry I give you'll such a hard time on the game.

However we're champion !
For Team under eighteen and under fifteen,
Congrats again !

For teachers, thank you for helping and cheer up for us while we're playing.
Thanks for the advise too. :)

Its like  OMG we're the winner !
YEAH !

Soley, soley - Middle of the road



Just a little bit lonely
Just a little bit sad
I was feeling so empty
Until you came back
Until you came back
Until you came back.
[
Oh
Soley
Soley
Soley
Soley
Soley
Soley
Oh
Soley
Soley
Soley
Ley
Soley
Soley
Soley
Ley
Soley
Soley.

Just a little bit closer
Can you lay by my side
Can we get it together
Lazing in the sand
Lazing in the sand
Lazing in the sand.

Oh
Soley
Soley...




# Hantu Kak Limah Balik Rumah.

No Air,

I am barely able to breath in a hot day,
and i am gasping for air !

Air tangan sendiri,


Chocolate moist cake 


Cup cake chocolate

Semua di atas adalah hasil air tangan gua sendiri.
Penat lelah siapa yang tahu ?

Terima kasih kepada bonda sebab sudi tolong juga.

Trimas kepada kipas-susah-mati kelas gua, 
yang puji-puji sedap sampai menjilat bekas.

Dan 
Kepada 3 birthday boy kipas-susah-mati kelas gua, 
Gua ucap selamat hari lahir,
walaupun lu semua lahir pada tarikh yang berbeza,
tapi akibat tarikh lu semua yang berturutan iaitu 19, 20 dan 21 March

Happy belated birthday guys !
Gua ucap kan sekaligus.


p/s: Boleh request resepi jika ingin mencuba. 

Nah,

Empty


My mind begin empty agains. And my ass start rolling on the floor. Fuuu.. This freaking shit try to make me feel like a dump girl. I should stop doing those things. It make my head becomes aching badly like the earthquake at Japan, yesterday.

My result for the first exam on 2011 was absolutely suck ! And I saw my dad face like disappointed with me. Oh my God help me. I'm not trying to make them sad. I am already trying the best for the first TOV examination for 2011, but thats all I got.  Maybe I did something wrong, but fyi, I'm not prepared enough for Take Of Value examination. And I deserved to get the suck result. 

Dear mom and dad , I wanna make you happy and I wanna see your smile. Please don't be sad or mad on me. I'm not trying to spoil my result. Please understand me. I know you are counting on me, because I am your only daughter in this world. I'm promise I'll never playing around anymore.

I'll ensure that for this mid year examination, I get a better result than this. Insya-Allah.

Gaya.

Sekali datang ombak, sekali itu pantai berubah.
Dan setiap kali gua tonton korea, setiap kali itu juga lah gaya rambut gua berubah.

*mengeluh*

Bagi perempuan, rambut itu mahkota. Bagi gua ? Rambut itu tambahan aksesori sahaja. Rambut gua sering terkorban akibat musim exam dan musim demam korea. Nasib lu lah rambut. Dan fakta tambahan, rambut gua cepat panjang. Alhamdulilah.

Bonda pula sudah tukar nama gua dari Junks jadi Muhammad. So panggil gua Muhammad Junks.

.


Gua belum mati, gua cuma bz. Bye.

Speechless

Lu buat kata-kata gua mati. Mata lu, gerak geri lu, kadang-kadang menyakiti hati. 

*mengeluh*

Sambil duduk di tempat gua, lu baca satu persatu apa yang gua tulis di kertas putih.
Mainan perasaan, pergi..

Matilah..

Matilahh..

Matilahhh... !

Gua tak mahu tahun akhir gua di gangu. Di gangu perkara-perkara seperti lu..
Hati yang tegar ini boleh jadi gemuruh..

Pergilah.

Pergilahhh..

Gua tak sanggup nak lihat, nak tatap mata lu yang selalu curi-curi memandang gua.
Atau gua masih di alam fantasi dengan khayala sendiri. 

*sepi*

Gua mahu noktahkan perkara ini, tapi bila setiap hari gerak geri lu mencurigakan hati, gua jadi mati lagi.

Tolong pergi, sebab gua perempuan.
Seorang perempuan yang tidak pandai mainan perasaan.
Dan
Gua tidak mahu jadi "perasan"
Sebab itu memalukan !

The truth.

.

My lips getting MORON,


Malam gelap gelita. Semua kabur. Tiada yang nyata. Bulan mengambang.. Cerah ! Gua berdiri di tepi tingkap. Memerhati keadaan di luar. Mengintai apa yang berlaku. Merenum malam gala.. Kesakitan masih menari riang.. Gila. Sungguh gila. Tapi ia masih di situ.

*sunyi*

Gua raba bibir gua. Jari jemari sibuk bermain di bibir. Sedang membaiki. Baiki bibir yang bengkak. Alergik mungkin ? Tapi tiada apa makanan yang "pelik" gua makan hari ini. Sighs. Plasma darah tak betul, mungkin. Shrugged. Macam-macam andaian boleh gua buat selagi belum berjumpa doktor. Tapii...

Ini 12.30 malam. Klinik ? Bapak dah tidur. Tak perlu menyusahkan. Baik sendiri nanti. Tolak tambah, mungkin esok pulih kembali.

Gua malas nak ambil pusing Syazwani Ramzi bilang #verysexy. Mungkin sexy selagi dia belum kena dan rasa sendiri. Gua lihat cermin. Tilik bibir yang bengkak lagi berminyak dah macam muncung itik. 

Arrhhh.. Hodohnya.

Cepat lah bibir. Baik cepat.. 


Gerak Geri.


Hari ini lu emosi siot. Sampai dengan gua pun lu tinggi suara. Bukan sekali tapi dua kali. Gua cuma "care" ape cer dengan lu ne dude.. Kalau tak memang gua tak ambil pusing langsung. Lantak lah lu kalau kene buli sama member-member lu. Gua dah malas nak backup lu kalau lu buat gua macam ne. Kalau tensi sekali pun relax lah.. Apa sampai jerit-jerit satu kelas ? Ingat kita orang pekak ke ?

Sampai lu marah-marah, semua orang tuduh gua. Suruh pergi pujuk. Yang seorang lagi tu seronok duk usik gua. 

"Hey Junks, lu gigit Iwan ke sampai marah-marah macam tu.
 Tak cukup makanan ke ? Meh gua kasi sagong.."

Ape kes pulak dengan lu ni ? Lu buat dia marah-marah lu tuding jari dekat gua ? Gua tengah bengang pun boleh tersembur depan Nina tadi. -,- Dah la lu selalu buli dia, suruh dia pergi beli air, pergi beli itu, pergi beli ini. Ingat kantin atau koperasi tu dekat ke ? Perghh ! 

Si Iwan ni satu hal. Gua tanya elok-elok ape cer ape prob lu, lu jerkah gua ?! Haish, sabar hati, sabar. Sighs. Lu suka serabutkan fikiran lu agaknya. Gua pun tak tau. Ke lu nak attract perhatian orang ? Shrugged. 

*diam*

Gua harap lu tenang. Gua care sebab gua kawan lu. Gua tak suka tengok orang sedih , emo, tension gaban & ect.. Jangan duk salah faham sudahlah. Dah la satu kelas tuduh gua nak kan lu. -,- pfftt..

Orang lain bukan nak tolong dia, makin dikerjakan ada lah. Jangan la jadi lurus sangat.. Sorry kalau lu terasa hati, gua cuma nak luah apa yang gua rasa.

.

Kicking you from bottom of my heart,


I'm just need a little peace from you. Well, I know, I am nobody in front of your eyes. But you're somebody special on my eyes. Sighs.

Why I should talk about this again ? While you never mention me when I am in front of you. Urgh, idiot one. Sighs. Let see how long we're going to act like this. Its soo awkward. Or I'm only "syok sendiri" ? pfft. Whatsoever.  -,-

Keep This One.

▒▒▒▒▒▒▒██▒▒▒▒███▒▒▒▒██
▒▒▒▒▒▒█▓▓█▒██▓▓▓██▒█▓▓█
▒▒▒▒▒█▓▒▒▓█▓▓▓▓▓▓▓█▓▒▒▓█
▒▒▒▒▒█▓▒▒▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▓█
▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
▒▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
▒▒▒▒▒▒▒█▓▓█▓▓▓▓▓▓█▓▓▓█
▒▒▒▒▒▒▒█▓▓██▓▓▓▓▓██▓▓█
▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▒▒█▓█▒▒▓▓▓▓█
▒▒▒▒▒█▓▓▒▒▓▒▒███▒▒▓▒▒▓▓█
▒▒▒▒▒█▓▓▒▒▓▒▒▒█▒▒▒▓▒▒▓▓█
▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓█
▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓███▓▓▓▓▓▓█
▒▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓█
▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓█
▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓█
▒▒▒▒█▓▓▓█▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓█▓▓▓█
▒▒██▓▓▓█▓▒▒▒██▒██▒▒▒▓█▓▓▓██
▒█▓▓▓▓█▓▓▒▒█▓▓█▓▓█▒▒▓▓█▓▓▓▓█
█▓██▓▓█▓▒▒▒█▓▓▓▓▓█▒▒▒▓█▓▓██▓█
█▓▓▓▓█▓▓▒▒▒▒█▓▓▓█▒▒▒▒▓▓█▓▓▓▓█
▒█▓▓▓█▓▓▒▒▒▒▒█▓█▒▒▒▒▒▓▓█▓▓▓█
▒▒████▓▓▒▒▒▒▒▒█▒▒▒▒▒▒▓▓████
▒▒▒▒▒█▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓█
▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓█
▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓█
▒▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓█▓█▓▓▓▓▓█
▒▒▒▒▒▒▒▒█▓▓▓▓▓█▓▓▓▓▓█
▒▒▒▒▒████▓▓▓▓▓█▓▓▓▓▓████
▒▒▒▒█▓▓▓▓▓▓▓▓▓█▓▓▓▓▓▓▓▓"


p/s: Ily

Enchanted to meet you 4

Gua tak tau. Hati makin berbelah bagi. Tengok gaya lu, macam serba tak kene. Asyik termenum, mengelamun, dan ect. Apa prob lu ne dude ? Cuba cer ? Lu fall in love with someone ke ? Atau lu ada taruh perasaan dekat minah tu ? Minah tu dah ada bf lah dude.. 

*diam*

Gua dah on ne. Sedia untuk terima apa sahaja yang lu kata. Tapi gua masih pendam dan tak kasi tau pasal hati ini. Biarkan ia makan dalam sendiri. Luku sendiri. 

*mengeluh*

Dah la, gua penat. Perkara yang takkan habis. So gua nak tutup bab ne. Sebab gua rasa fedup. Enchanted to meet you. Ily.

Unreleased

Seorang perempuan yang masih belum cukup daya ampuhnya untuk bersilat gayung. Macam fake je kedengaran. But itu FAKTA.
Cute kan dia ?
Har har har.

Sapa lagi nak puji kalau bukan diri sendiri. :)

Btw, gua nak wish good luck bagi member-member gua yang exam.

Gua sendiri masih belum study, err, maksud gua masih belum cukup lagi. bukan belum.

Mengeluh panjang.

Jom kita rebus buku buat air untuk exam.

Gua nak result hebat, bukan hapak.

Tapi bila tengok muka sengal di sebelah, rasa macam nak muntah.

Nampak macam FAKE. Aigo.

Gtg.

Gua update ini blog lain kali.

Bye..

pss* Do not copy paste anything in my blogeh. Mintak izin sebelum copy. Tak halal sampai mati nanti..

Enchanted to meet you 3


Hari ni, hari yang biasa-biasa aje. Gua masih buat cool. Tanpa peduli apa orang kata. Lu nak sound gua ke? Fine, sound lah, gua tembak lu balik nanti. Tadi lu sound gua, gua lawan balik. Maaf dude, mulut gua tak boleh duduk diam. Mulut lu pun sama, gua tau itu fakta. Lu cakap macam kentut dalam kain tapi bisanya kuat. Gua cakap gegar satu bangunan, bahasa lagi tepat dan padat. So anggap lah seri atau estimate, ok?

Masa pulang lu berjalan belakang gua. Gua perasan, tapi gua buat bodoh. Malas nak peduli. Sebelum pulang tadi, dah dua tiga kali lu cakap, "gua nak pulang dulu" last-last berjalan belakang gua, mengikut sambil menghentak tapak kasut dengan kuat. Lagi sekali apa motif lu ? 

*diam*

Atau gua masih lagi perasan seorang diri ? Nah, itu yang paling gua takut. Menjadi seorang yang perasan pada sesuatu yang bukan untuk gua.

*termenum*

Tadi juga masa gua tengah lepak dengan member-member gua, gua tak perasan lu duduk sebaris dengan gua. Sambil gelak ketawa, gua terpandang ke arah lu. Lu tenum gua tepat ! Atau gua masih lagi perasan seorang diri ? Sighs. Gua tak suka bila keadaan jadi begini. Macam gua pulak yang over. 

*mengeluh*

Apa lagi gua nak cakap pasal hari ini ? Entah lah. Gua nak cerita banyak perkara, tapi banyak juga sebab yang menghalang. So mari kita diam dan termenum sebentar. Fikir elok-elok. Relevan atau tidak... Jadi kesimpulannya keadaan kita masih estimate. Masih belum tahu. Atau lebih baik buat-buat tidak tahu. 

Catur. 1

Gua tenum papan catur sehingga tembus. Mata gua sudah macam laser , sambil scanning abjad dan nombor di tepinya. Apa ne? Castle, Rook, Pawn, Bishop, Knight, Queen, King ? Apa semua itu ? Itu... itu catur lah, catur ! Bf1-e2 , Nf6xe4 , dll buat gua pening. Macam kod rahsia.

*diam*

Catur ? Macam menarik , tapi kenyataannya boleh bikin sakit otak juga kadang-kadang. Kasi gua 3 bulan untuk belajar bende alah ini. Tapi cukup ke? Sighs. Entahlah, gua tak boleh jawab soalan tu. Baru belajar 2 minggu cara main catur sudah wakil sekolah. Tahap amatur pun masih tak tercapai, asyik check orang tanpa mate -nya. Akhirnya mati katak. Gua jamin kalah minggu depan. Tapi gua harap juga tidak. Fu..fuu..fuuu T_T

*diam*

Queen Gambit, bla..bla..bla..bla.. CHECK ! CHECKMATE ! SMOOTH TOUCH ! & ect.
Mari kita berjoget hindustan. Tongekkan punggung dan goyang 360 darjah.

*diam*

Macam orang bodoh pulak buat begitu. Sudah takde kerja. Dah. BYE.

Enchanted to meet you 2

"Here I was again tonight force laughter, 
faking smiles
Same old tired, lonely place 
wall insincerity 
Shifting eyes and vancancy vanished when I saw your face
All I can say it was enchanting to meet you."

*Gua dah nampak, perasaan itu terpaksa di ripped-off dari jiwa dan raga gua. Trimas dude. Gua faham, sangat faham dengan apa yang diertikan, walaupun yang sebenarnya gua sukar untuk melepaskan fakta itu. Dan kita mesti "macam ne" sahaja. Gua masih tak tau lagi apa motif lu bila saja buat gua tinggikan suara dan kemudian buat gua ketawa dengan gelagak lu. Walau apa pun motifnya, gua dah tak peduli sudah. Gua dah fikir masak-masak. Keputusan di tangan gua sudah. So, selamat berbahagia.

Enchanted to meet you



Ayat pertama :
Gua pun perempuan. Punya hati punya perasaan. Sekasar mana pun gua, status perempuan gua takkan bertukar menjadi lelaki.

Ayat kedua :
Gua tak tau, apa lu rasa tapi gua tak ingin tahu kalau boleh. Sebab gua tak nak lu dengan gua jadi macam "benda asing" bila hendak bercakap, bergelak, berlawak, bergurau, bertentang mata. 

Ayat ketiga :
Lu text gua. Tanya itu dan ini. Tapi apa motif lu ? Gua keliru. Gua bercelaru. Tapi gua tak mahu fikir semua tu. Sebab masa depan gua tiada tercatat nama lu. Maaf.

Ayat keempat :
Hey, lu punya perasaan kan ? Jadi lebih baik kita berteman. Sebagai teman mungkin lebih perfect atau macam "perfect two" bila gua dengan lu. Ouh, maaf gua perasan seorang diri.

Ayat kelima :
Gua suka lu tapi gua tak tahu mana nak mula. Jadi gua buat kesimpulan sendiri, kita kawan sudah lah. Gua pun tak pasti "suka" gua itu kawan atau lebih. 

Konklusinya :
Selamat berkawan, kawan. Dan semoga gua dengan lu berkawan sampai kekal. Gua tak minta lebih, cukup sekadar kawan.

*senyum*

Talking to you
makes my day

Gah.


Hey-hoo , hello. 

For sure I am pretty busy with ;
books , twitter , colouring my kindergarten's class ,
sleep , Cross-country for last week , homeworks ,
korean's movie for weekend and ect.

I'm sure that everyone has their on life to handle on.
So chill out, if I do not post any enrty.
Act, I'm start feeling lazy to update this old-folk's blogeh.

I don't know what I'm going to write about.
Fyi, today I really get pissed off with everything around me.
Sorry dear mother, I don't know what made me felt pissed today. :|

Haish, I wish my schedule was fulled for
every-minute-second or what so ever,
But . . . I don't know how to start it.
I'm pretty jealous with my friends because, 
her schedule was fulled with study, tuition and ect.
She don't have enough time to online.
Hehehe, Shay if you read this, I wish I could be like you.
;p

Well, that all for today and I am really sorry because I don't have enough time to update this blog.
Mian Hamnida !

O Level

Bergerak perlahan, semua bagaikan mimpi. Mengeluh. Gua penat, penat dengan diri sendiri. Apa? Semuanya lu hendak letakkan atas bahu gua? Bila gua ditanya cita-cita gua hanya mengeleng dan menjungkit bahu.

Biar sahaja waktu yang mementukan. Gua hanya mampu meneraju arah tujunya sahaja tapi belum tahu adakah ia akan berjaya. Nah, mood gua sudah hilang. Apa mahu lu buat? Tampar pipi chubby gua? Berani, cubalah! Huuh.

Ini effect. Effect daripada gua tidur dari 4.00 petang sampai 8.45 malam. Segalanya serabut. Dari atas katil beralih ke atas kerusi. Gila betul. Masih belum mandi, masih belum siapkan kerja, masih belum itu, masih belum ini. Jangan tanya gua sembahyang atau tidak?! Faham-faham jelah, gua ne manusia bernama perempuan.

Cukuplah gua berhenti mengarut. Gua cuma nak pesan, jangan tidur overdos. Nanti jadi macam gua ; lingkungan gelap bawah mata. Pipi semakin mengembang. Dan macam-macam lagi

Dan malam ini gua akan berjaga sampai pagi. Atau lebih tepat, tidak tidur. Hhaha, Rasa macam tak sabar sahaja. Bye.

Tak tau,


Dulu :

1. Fynn Jamal

2. Yuna

3. Ana Rafali

4. Zahiril Azim

5. Hanis Zalikha

- Gua tak kenal mereka siapa mereka-mereka di atas pada suatu ketika dahulu. Nama yang selalu bergelora dijiran-jiran tetangga sebelah blog gua. Siapa mereka?  Sighs.

Gua search dengan enjin google. Boleh dikatakan mereka ini agak popular. Tapi bagi makcik-makcik jiran sebelah rumah gua mungkin tak kenal. Bonda gua sendiri tidak kenal siapa Hanis Zalikha, apatah lagi bagi teman-teman gua yang kurang bermain dengan dunia alam maya ini. Mereka bukan kolot cuma sibuk dengan kerja sendiri. Kalau makcik-makcik sibuk bermain blog, facebook , twitter dan ect. siapa yang hendak memasak di dapur? Jawabnya tak berasap la dapur, kempunan lah perut suami mereka tak dapat makan air tangan isteri.

Gua jumpa Fynn Jamal dalam Facebook, gua dengar suaranya di Youtube, gua baca penulisannya di blog. Di pendekkan cerita, gua masih belum betul-betul kenal dengannya. Tapi gua betul-betul tahu, dia cuma seorang insan biasa yang lahir dengan kelebihan berpuisi dengan suara yang lunak yang tidak ada pada sesetengah insan contohnya gua sendiri. Ada bisik-bisik suara halus mengatakan, dia cuma membaca satu persatu patah perkataan ketika menyanyi. Tapi, bagi gua dia tetap ada daya tarikan sendiri. Manusia, sering ada rasa hasad dengki. Lumrah. Fynn Jamal, ini nota ringkas gua ingin katakan ; teruskan usahamu, jangan biar kata-kata yang menjengkelkan melanggar prinsip hidupmu.

*senyum*

Kemudian Yuna Zarai, tahniah, dapat masuk final masa AJL baru-baru ini. Yuna - Nama yang agak asing bagi gua tika masih di Menengah Rendah beberapa tahun dahulu. Pertama kali gua dengar suaranya, boleh di agak, punya satu magika yang boleh menarik perhatian orang. Mungkin dulu, ramai orang tak mengenalinya. Nama yang agak asing dahulunya, namun sekarang di sekolah gua selalu dengar, ada lagi suara-suara sumbang ataupun lunak menyanyikan lagunya terutama sekali Dan Sebenarnya. Dahulu, bila gua nyanyikan lagunya, jiran-se-meja gua tanya. Siapa penyanyi lagu tu? Senyum. Dalam hati gua bilang Yuna, mulut gua masih berkumat-kamit yang menyanyikan lagu Dan Sebenarnya.

Ana Rafali - Tahniah juga kerana menang dalam AJL baru-baru ini. Anda memang layak! Pedulikan apa orang kata di Twitter. Mereka tidak mengenali erti susah payah keringat kau. Nama Ana Rafali masih asing bagi gua. Pertama kali mendengar namanya ketika pertengahan bulan July tahun lepas. Terus gua search di 4shared. Apa yang boleh diperkatakan, penampilannya agak menarik. Seorang penyanyi yang baru sahaja muncul di arena nyanyian terus merembat juara pada AJL25. Mungkin sesetengah orang "terkena" kejutan budaya, kerna nama Ana Rafali terlalu asing! Pedulikan mereka. Gosip-gosip di tv mahupun surat khabar masih bergelora tentang ke menangan Ana Rafali. Tapi yang pasti Ana Rafali sudah johan. Fakta yang tak dapat di sangkal.

Zahiril Adzim - Baru sahaja beberapa kali meng-klik laman blognya, tapi gua masih tidak tahu siapa dia. Bila di-search rupanya dia merupakan seorang artis. Tapi gua masih jarang melihat mukanya di kaca tv, tapi mungkin juga silap gua sendiri sebab jarang sangat tengok tv? Penulisannya di blog boleh di katakan agak memberangsangkan. Senyum lah kau dengan bangga, kerna punya bakat menulis.

Hanis Zalikha - Lebih kurang dengan Zahiril Adzim, seorang blogger yang glamour plus seorang model yang nature beauty. Btw, gua memang agak tidak kenal sangat dengan diri nya. Buka blognya pun jarang-jarang. Mungkin sifat gua sendiri yang kurang feminin dan tidak suka benda yang ke perempuanan. Blognya penuh dengan tips yang berguna, tapi gua tak penah cuba. *gelak sendiri* Maaflah Cik Hanis Zalikha, saya cuma baca entri anda yang tertentu sahaja. *senyum ikhlas* 



pst - gua tak layak untuk mengkritik mahupun memberi komen kepada anda sekalia. Gua bukan juri yang handal, ini cuma monolog dan pendapat gua sendiri.

A Sista,

Gua selalu harap gua ada sista atau brother. Tapi punya sorang cousin yang baik dan cukup baik, buat gua rasa chill selalu. Macam sudah ada kakak sebenar. Okeh, hari ni gua pergi shopping barang nak buat korean food. Macam biasa, tempat yang di tuju cuma Mydin Mall dan Giant. Fyi, mula-mula cousin gua dengan gua nak buat pizza. Tapi bila fikir kosnya balik, mahal lah pulak. Jadi gua ambil pusing pasal money ne. Sebab semua benda pakai duit. Takkan lu nak beli pakai air liur kot? Tuih. Nah, kau aku ludah! Dapat aku beli McFlurry? Tak jugak. Hurmm. -,-

Pendekkan cerita, malam ne gua buat jajangmyu. So, gua nak share sikit resepi dia.

Jajangmyu Resepi:

Bahan yang diperlukan ;
-Black bean paste
-1 cawan mentah kentang yang dipotong dadu
-1 1/2 cup zucchini (timun jepun) yang dipotong dadu
-1 bawang besar yang dipotong dadu
-1 cangkir daging yang dipotong dadu
- 1/2 cawan ja jang ( black peas)
- 2 sudu teh tepung jagung yang dibancuh 1/4 cawan air sejuk
- segengam kacang peas beku
- 1 paket mee atau spegeti noodle ( anything else that suitable)

Cara-caranya ;
1. Chopping semua diperlukan untuk memotong
2. Gunakan kuali besar, panaskan minyak dan tumis daging dan kentang tadi.
3. Setelah bawang dan daging masak, masukkan zucchini dan bawang besar.
4. Kacau sehingga sebati, biarkan beberapa minit kemudian masukkan ja jang (black bean)
5. Masukkan kanji dan air, kemudian kacau serata.
6. Akhir sekali masukkan frozen peas ke dalam periuk.

Extra tips ;
- Perlahankan api ketika memasukkan kanji dan air

A lovely sound,



Over fall break you're comin' down to see me.
I know that the distance doesn't make this easy.

But when we come together it makes such a lovely sound.
That's why I'd give anything I have to work this out.

And everything I ever did didn't matter up 'till now.
You make my life worth while like you've completed me somehow.

And when we come together it makes such a lovely sound.
That's why I'd give anything I have to work this out.

For the first time in my life I know that I'm in love.
I could write a thousand songs about you, they would never be enough.

When we come together it makes such a lovely sound.
That's why I'd give anything I have to work this out

As you though,

everyone is born, 
but not everyone is born the same. 
some will grow to be butchers, or bakers, or candlestick makers. 
some will only be really good at making jell-o salad. 
one way or another, though,
 every human being is unique, 
for better or for worse.

Laugh Out Loud,

First Story,


Second Story,


*pss - What are they? They just a corny and funny jokes for us! LOL.

All right move,


It really bothers me when people on here show off how much of a low self esteem they have, and all of this thinspiration crap! I’m not having a go at any one in particular, I just really don’t understand it. If you feel ugly, then stop for a minute and research some books that can help you boost your confidence and give you advice, not research beautiful models with faces that don’t actually look humanly possible. If you feel fat, then why are you sat on a laptop or desktop lazing through blogs full of boney girls, huh? If you hadn’t noticed, not eating makes you look like a zombie. You will always be better off getting off your butts and going for a jog instead of crying about girls who look like Slim from A Bug’s Life.

Not only are you guys feeling bad about yourselves, but you’re even setting yourselves up to feel even worse. so stop it, it’s ridiculous! Unless you are Quasimodo, you’re fine. Unless you’re classed as morbidly obese, you’re fine too. And if you have a problem with the way they look, change it! Wear a new style, read a few books, try playing with a skipping rope for an hour. You can’t expect these things to happen by themselves. Unless you do something about it, you’re always going to feel the way you do.

Tak ke Mana.

Spesis cinta yang tak ke mana. Ah, kesian. How pathetic are they? Gua tak tau apa hebat sangat kuasa cinta. Bagi gua yang masih darah muda ne, "Love just for fun" itu lah yang gua selalu keep in my mind. Ada yang sampai crush tahap gaban. Tapi cinta tak terbalas juga.

Gua pernah la jugak bercinta sekali dua. Mungkin akibat terlalu putus arah. Gua dah give up dengan mende alah ne. So sebagai pemerhati, gua tak mampu nak kata apa-apa. Sebab gua pun bukan yang berpengalaman.

 Kesah dia;
Mula-mula dulu couple dengan si A, lepas clash konon sedih ingatkan dia. Lepas tu rasa marah dan kutuk diri sendiri sebab terlalu percaya cinta. Dan berkali-kali lagi dia crush dan jatuh cinta. Bende yang sama. Tahap cinta tak ke mana. Dan lagi, sekarang dia crush.

Di atas itu bukan cerita gua. Itu ialah apa yang gua nampak dan baca. Kesian. Dia lelaki yang malang. Sering jatuh cinta tapi, takut untung meluahkan nya. Konon takut kehilangan gadis yang dia sayang apabila menyatakan rasanya itu. Itu ialah realiti yang gua nampak. Mungkin sebab dia pernah dipermainkan perempuan. Entah lah. Sighs

Ah lantak lah. Bukan ada kena mengena dengan gua. Tapi hati gua tetap kesihan pada lelaki itu. Nasib lu tak baik lelaki. Harap lu akan jumpa true love lu. Dan gua akan keep support kau dari belakang walaupun lu tak tahu gua siapa, dan tidak pernah tau gua ada di belakang kau sambil memerhati. Maaf gua bukan stalker, gua cuma membaca apa yang lu taip. Harap lu tak salah faham. Be strong, man!



**Gua tak tau, lu follow gua atau tidak. Tapi kalau lu baca, harap lu sedar suatu hari nanti.

Hari Lesen, dan Lulus

Dengan cepat, gua sarung sandle yang menjerit di hadapan gua. Gua tak tau apa kes sandle tu menjerit. Mungkin sebab gua dah lama tak pakai dia kowt? Dengan berbaju kurung, gua mengagahkan kaki gua melangkah ke motor LC 135 merah. Bapak gua masih menunggu di motor itu. Mata gua pula tertumpu, di bahagian tayar. Kotor! Dipenuhi dengan lumpur dan kotoran yang menjengkelkan. 

Sampai sahaja di Real Photo, sorang awek berbaju kurung kuning datang meluru ke arah gua.

Awek: Boleh saya tolong?
Gua: Err, nak ambil gambar pasport boleh?
Awek: Okey, okey mari ikut saya.

Dengan berat kakinya gua melangkah perlahan-lahan. Kedainya cukup sederhana. Sudah gua masuk dalam bilik ambil gambar. Gua tenum muka gua di cermin. Ah, jerawat di kening! Jerit hati gua sorangan. Sambil tilik-tilik muka, betulkan selendang biru yang gua pakai, awek tu datang dengan senyuman. Sambil dia bagi isyarat tangan suruh duduk, gua pun duduklah atas kerusi di hadapan kamera Nikon nya.

Awek: Err, badan tegak sikit yer, dik.
*Gua buat kool dan terus tegakkan badan
Awek: Kepala tepi sikit sebelah kiri.
*Gua ikut apa yang dia bilang.

Tak lama kemudian, dia terus datang dekat gua. Tangan dia sibuk bermain di kepala dan bahu gua. Baiki posisi kedudukan gua nak ambil. gambar. 

*senyumm*

Flash light terpancar di mata gua. Argh silau! Jerit hati gua lagi. Dah, kemudian siap. Awek tu terus keluar dari bilik itu.. Gua mengekori dengan perlahan dari belakang. Lemas. Itu yang bermain di fikiran gua. Di kaunter, sambil menunggu gambar siap, gua terpandang album gambar penganting. Cantik dan kreatif. Tapi sayang, jika digunakan effect Photoshop pasti lebih cantik.

Awek: Nah, dah siap.
Gua: Berapa ringgit?
Awek: Sepuluh sahaja.

Sambil buat muka cuak akibat kaki gua sakit bengkak ketika menunggu, bapak gua hulur not 10 kepadanya. Gua senyum dan terus blahhh dari situ. 

Gua: Bapak, kenapa mata kakak nampak macam sepet ni. Macam mata stim pun ada gak.
Bapak: Dah jangan banyak songeh. Esok pergi buat lesen P dekat JPJ guna gambar tu.
Gua: Mata macam bapak lah. Anak sape lah ne kan? *wink-wink





*psss: Motor LC gua penuh dengan lumpur sebab gua malas basuh dan gua bawak hari-hari ke sekolah. Sebelum tu berenang dalam lumpur dulu sebelum sampai ke sekolah. Har har har. Kejam.

Kelabut

Gua sudah speechless bila masuk hari kedua sekolah. Sigh. Tup tup, teacher kesayang gua dah pindah ke unizar, jadi pensyarah. Nasib agak tak menentu. Semua orang sedang tertanya-tanya. Siapa guru bahasa inggeris baru kelas kami? Hari ini gua ketawa teramat over semasa di kelas, sambil buat corny jokes dan bercerita pasal actor korea dengan member sekelas. Patut lah mula-mula gua happy sangat. Ketawa sampai naik rak, rupanya dalam suka ada duka.

*diam*

Hari pertama sekolah, memang tak belajar lagi. Semua di sekeliling gua masih baru. Kelas baru, tablemate baru, cikgu baru, jadual baru atau lebih tepat serba-serbi baru. Hai, kepada tablemate baru gua. Maaflah, kalau perangai bodoh gua buat lu rasa tak selesa dan cuak gile. Gua cuma nak cheer up keadaan jer. Bukan berniat hendak menggangu.

Dah tutup buku lama bukak buku baru. Meh kita peluk ramai-ramai jangan duka jangan lara. Kita sama-sama minum air rebusan buku-buku text sains tulen dan semoga berjaya Spm nanti. Cheers,