19 lagi, oh ia cuma sekali!

Aku busy. Assignments, quizzes, tutorials, presentations and what's more? Hidung berdarah. Jerebu lagi. Cuti Nuzul Quran tapi tidak di KL. Tiada orang nak teman aku shopping raya. Lagi? Elaun tak masuk-masuk. Apa lagi aku nak complaint?

Sebenarnya, aku tak suka, hidup penuh complaint. Sebenarnya, aku tipu, seumur hidup aku tak pernah hidung aku berdarah. Sebenarnya, aku penat, jerebu tak habisan. Tapi nak conclude semua sekali, aku enjoy life aku. Walaupun busy, jerebu, elaun tak masuk lagi buat hidup aku tak bosan. Selalu je ada something comes up. Dan selalu je aku penat perah otak cari solusi setiap satu masalah. Aku tak nak cerita perihal masalah hari ini, tapi ia mematangkan aku sebab solusi di dalam sakuku selepas egoku pecah berderai.

Diam.



Bersantai di tepi balkoni ni memang menenangkan. Dengan angin sejuk menyapa. Tiada deringan telefon. Sunyi tanpa pekikan tv. Cuma kedengaran bunyi landasan kereta api, kadang kala. Cengkerik yang tak berhenti berlagu, dan kereta-kereta sport yang meraung di atas jalan.

Dah dua jam aku cuba memahami sub topic assignment aku. Cuba untuk sum up and conclude the discussion. Understanding..


Aku rasa tak ada apa aku nak katakan lagi, masih banyak kerja yang menanti. Cuma nak ucap,






"Selamat 19, semoga Allah bagi pertunjuk dan hidayah
. "Tunjukkanlah kami jalan yang lurus." - Al- Fatihah 1:4"





- 12:45 AM ; 26 Julai, tarikh yang selalu ingin dilupakan tapi tetap segar dalam ingatan.

Chopsticks!


"Playing chopsticks with chopstick is brilliant. I wonder if I could become a pianist one day."




Aku tak yakin aku bangun ke tak sahur nanti, kalau waktu macam ini tak tidur lagi.
Bertuah punya budak (!)




-3:26 AM ; Mata layu, meratap hati.

Aku dan Makcik Indon di Cafe.



Hari itu aku pulang dari kelas. Macam biasa, perut keroncong. Sarat dengan pengisian ilmu yang kadang-kala aku sendiri pening. Singgah sebentar ke cafe.


"Makcik, yong tau fu ni berapa?"

"Sosej itu lima puluh sen, yang itu satu ringgit, yang itu dua ringgit. Pilih dulu ya, nanti siap bagi tau mak cik." -slang indon.

***

5 minit.

"Makcik dah siap pilih ni."

"Letak situ dulu nanti mak cik buatkan." - slang indon.

***

15 minit.

"Mak cik tak siap lagi ke?"

"Sekejap ya." Sambil ke hulu ke hilir tanpa mempedulikan aku.

***

10 minit.

"Mak cik tak siap lagi ke?" - Suara tak puas hati.

"Aduh nyonya, sabar dong."
"Nyonya engak kahwin lagi.. Engak ada suami. Baby pun belum ada. Hendak cepat ke mana? Sabar, makcik baru nak buat ni. " Sambil mencapai pinggan berisi yong tau fu aku.

"Mak cik bukan apa, saya lapar ni."

"Hari ini ada pasar malam engak di luar? Ngapaan engak keluar beli di sana. Lagi sedap dong dari di cafe ini."

"Mahal la mak cik, lagi pun dekat sini murah. Sedap pulak tu." Aku senyum tersengih-sengih.

"Mak cik teringin bangat makan roti yang panjang itu. Nama apaan si roti yang panjang itu?"

"Ouh roti john nama dia mak cik."

"Berapa agaknya harga roti itu ya? Teringin benar mak cik."

"Entahlah saya pun tak tahu. Sebab jarang sangat pergi pasar."


10 minit kemudian.


"Kuah asingkan ya mak cik."

"Aduh nyonya, ini mak cik udah asingkan." Sambil berkerut dahi membungkus yong tau fu aku.



Empat puluh minit aku menunggu untuk dapatkan yong tau fu. Mengeluh panjang.
Order makanan - tak selalu cepat sampai, tak selalu lambat dapat.






6.15 Petang- Beberapa hari sebelum bulan puasa. Salam Ramadhan Al Mubarak.

Now or Never.

I went to Department of Science Program (DOSP) around 3 o'clock, today. Searching for my approval letter of change program.

***

I'm giving up my dream to be a doctor. It not looks like myself. Mom is pretty upset and dad said nothing about it since it is my future. They could only guide me to be a good person with a good personality and good future. I knew that every parents want the best to their children.

Dad always be my adviser since he understands what I want, what I like and dislike. However at the same time he try to pursue me about becoming a doctor. I think I'm already talked about this before.

I'm not suitable to become a doctor.


***

Nah, no need to worry about it. A few days later on, the approval letter of changing program will safely arrive home.






-4:24 PM ; #nowplaying I'm a Loner.

Problem


I've a problem.

"Difficulty to remember someone's face or/and name."

As soon as someone introduce themself to me, a few second later I'm already forget his/her name or anything about 'em. Its weird. Nah, maybe it just me that feel so.

There is a time when someone greeted me, asked me about my day, and ect.. I'm just answered 'em  without knowing their name. Mostly, I don't know their name and sometime I felt like I've met 'em somewhere before. So, when this thing happen to me, I just greet 'em back, so I won't hurt their feeling.

I feel sorry to myself. Barely able to remember my new-friends'-names.






1.26 AM - I think that its not only happen to me. So, I'm not a weirdo!